Dlaczego soki są produktami wartościowymi dla zdrowia – wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia

Dodał  |  0 Komentarzy

Czy soki ze sklepu są dobre dla zdrowia?

dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia ( (fot. materiały prasowe)

dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia ( (fot. materiały prasowe)

dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: Soki, które kupujemy w sklepach, są produktami wartościowymi z punktu widzenia codziennej diety, bo zawierają te same składniki odżywcze i witaminy, co warzywa i owoce, z jakich powstały, i to w zbliżonych ilościach. Instytut Żywności i Żywienia w swojej rekomendacji stwierdził, że jedną z zalecanych codziennych 5 porcji warzyw i owoców może być właśnie szklanka (ok. 200 ml) soku. Ich produkcja obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami prawa1), a słowo „sok” na opakowaniu ściśle określa cechy produktu i gwarantuje, że jest on dobry dla zdrowia. Zgodnie z przepisami do soków nie wolno dodawać konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Ich dłuższy termin przydatności do spożycia wynika z naturalnego procesu pasteryzacji, podobnego do stosowanego w domu, przy robieniu przetworów. Jego celem jest pozbycie się drobnoustrojów i enzymów, które doprowadziłyby do psucia soku, a nowoczesna technologia pozwala zachować większą niż w procesie domowym ilość witamin i składników mineralnych. Przepisy zabraniają też dosładzania soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych w jakikolwiek sposób. W sokach tych znajduje się wyłącznie cukier pochodzący z owoców i warzyw, z których został wyprodukowany.

 

Co możemy zyskać pijąc taki sok?

dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: Wszystkie soki powstają z warzyw i owoców, są więc cennym źródłem witamin, mikro- i makroelementów czy innych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Podam kilka przykładów. Szklanka soku marchwiowo-owocowego pokryje dzienne zapotrzebowanie na ważną dla wzroku witaminę A (800 µg), w postaci jej prowitaminy (beta karoten). Po szklankę soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60%-70% sięgajmy nie tylko w okresie przeziębień, ale też, gdy czeka nas wysiłek intelektualny, bo witamina ta pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina C wspomaga też produkcję kolagenu. Witaminę E – przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia i chroniący przed rozwojem miażdżycy, znajdziemy w sokach z udziałem zielonych warzyw. Jeśli chodzi o inne składniki odżywcze, to np. szklanka soku pomidorowego zabezpieczy ok. 25% dziennego zapotrzebowania na potas, istotny dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej organizmu, a zawarty w soku pomidorowym likopen (cenny antyoksydant), poddany podczas jego przygotowania obróbce termicznej, ma wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów. Z kolei klarowny sok jabłkowy jest bogaty w związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny) – jednego ze składników podawanych w czasie przeziębień. Szklanka soku z buraków ćwikłowych dziennie zapewni wymaganą dawkę (200 µg) kwasu foliowego, a wyjątkowo bogaty w flawonoidy – związki z grupy polifenoli, chroniące przed wpływem wolnych rodników jest np. mętny sok jabłkowy. Soki naturalnie mętne (pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) i przecierowe (pomidorowe, warzywne, warzywno-owocowe) dostarczą też błonnika rozpuszczalnego (pektyn) – ogranicza on wchłanianie cukrów i pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. W warzywach i owocach, a więc i sokach są też sole mineralne (np. magnez), pomagające zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jak widać, soki to szybki i prosty sposób na dbanie o zdrowie.

1) DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2012/12/WE Z DNIA 19 KWIETNIA 2012 ODNOSZĄCA SIĘ DO SOKÓW OWOCOWYCH ORAZ ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 8 LUTEGO 2013 R. – DZ. U. 2013 POZ. 327


Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw