Jak uchronić przyszłe pokolenia Polaków przed chorobami dietozależnymi – opinie ekspertów podczas debaty poświęconej błędom żywieniowym Polaków

Dodał  |  0 Komentarzy

Według ekspertów kluczem do zdrowia polskiego społeczeństwa jest większa rola lekarzy w edukacji matek, aby kształtowały one prawidłowe nawyki dzieci, aktywna edukacja kilkulatków, kreowanie mody na zdrowe żywienie wśród nastolatków oraz realna – a nie tylko deklaratywna – zmiana nawyków żywieniowych dorosłych.

fot. materiały prasowe

Eksperci uczestniczący w debacie (fot. materiały prasowe)

Polska od lat boryka się z problemem zbyt małego spożycia warzyw, owoców i ich przetworów. Tymczasem eksperci z Instytutu Żywości i Żywienia wyraźnie wskazują je jako kluczowe dla naszego zdrowia, czyniąc z nich podstawę nowej piramidy zdrowego żywienia. Wypowiedź w tej kwestii dr Katarzyny Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia jest następująca:

Badania pokazują korelację między wzrostem spożycia tych produktów, a zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia chorób, takich jak np. niektóre rodzaje nowotworów i choroby układu krążenia. W przypadku spożywania warzyw i owoców od 1 do 3 razy dziennie, ryzyko spada o ok. 14%, przy 3 do 5 porcjach o 30%, a przy ponad 7 aż o 40%.

 

MR_www_Zdj 1

Od lewej: dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie, Łukasz Bielewicz, GFK Polonia (fot. materiały prasowe)

Niepokojące są wyniki badań1) , które dowodzą, że tylko 37% matek deklaruje, iż uzyskuje informacje o prawidłowym odżywianiu dzieci od lekarzy, podczas gdy aż 79% z nich takie oczekiwanie deklaruje. Udzielane przez lekarzy informacje uważane są za wiarygodne, merytoryczne, pochodzące od autorytetu i matki chętniej się do nich stosują. Rola lekarzy w przekazywaniu informacji na temat żywienia jest zatem bardzo ważna, gdyż aż 46% mam nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety. Dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie:

MR_www_6

dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie (fot. materiały prasowe)

 

Lekarze zwykle zajmują się kwestią żywienia tylko do pierwszego półrocza życia dzieci. Potem musi pojawić się problem zdrowotny, aby rodzicie usłyszeli o zasadach zdrowego odżywiania. Powinno się edukować lekarzy już na studiach, aby przekazywali potem wiedzę matkom. Jeśli wprowadzimy smak warzyw i owoców do diety dziecka, to ono, jako dorosły samo będzie po nie sięgać. Nie należy się zniechęcać nie zawsze udanymi próbami. Możemy skorzystać np. z bogatej oferty soków, aby przyzwyczaić dziecko do danego smaku. Konsekwencja w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci spowoduje, że nie będą ponosić konsekwencji zdrowotnych zaniedbań w tym zakresie.

 

Wiedza Polaków na temat zdrowego odżywiania i produktów spożywczych dostępnych na rynku jest chaotyczna. Widać to np. w wynikach badań na temat wiedzy o sokach. 81% matek wie, że soki są zalecane jako jedna z codziennych porcji warzyw lub owoców i ma świadomość, że zawierają one witaminy i inne składniki odżywcze (wskazało to 83% badanych).

Jednocześnie 53% uważa, że soki zawierać mogą sztuczne substancje, a np. soki owocowe można dosładzać (78% ankietowanych matek). To wynik nieznajomości prawa, procesu ich produkcji oaz czerpania wiedzy z niesprawdzonych źródeł. Rolę ekspertów i liderów opinii, w tym lekarzy, podkreśliła też prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW:

Eksperci mają dużo pracy, ale ważne jest też zaangażowanie lekarzy w edukację matek, a nauczycieli w organizowanie praktycznych zajęć dotyczących nawyków żywieniowych wśród najmłodszych. To dzieci, które np. w przedszkolu będą miały zajęcia uczące zasad zdrowego odżywiania, mogą wpłynąć na zmianę zachowań rodziców wytykając im nieprawidłowe postępowanie. A zmiany w nawykach muszą być realne, bo tylko to może zapewnić zdrowe społeczeństwo w przyszłości.

prof. dr hab. Witold Płocharski, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska (fot. materiały prasowe)

prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (fot. materiały prasowe)

  1. Dane KUPS, badanie wykonane przez GFK Polonia, marzec 2016 r. Badanie CAWI, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N = 180.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw